Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Blog
Lørdag, 22 Oktober 2016 16:25

Zenkutsu-dachi

Bedøm dette indlæg:
(1 Vote)

Af Sensei Jan Spatzek

Bøjet eller ikke bøjet bagerste ben

Jeg kan konstaterer, at der stadig er mange karatekaer, der endnu ikke helt har forstået meningen med at have det bagerste ben let bøjet i HANMI

Jeg vil her prøve at forklare forskellen på Zenkutsu-dachi (Hanmi/Shomen) og brug af hofte og bagerste ben i bevægelsen Hanmi/Shomen.

Den ”vestlige” måde for Zenkutsu-dachi Shomen og Hanmi har i mange år været at holde bagerste ben helt strakt hele tiden. Hvor tit har man ikke i mange klubber og forbund hørt instruktører sige ”stræk bagerste ben”. Ofte vil man samtidig også høre instruktører sige ”brug hofterne”

SHOMEN er med begge sider af hoften fremad og med bagerste ben strakt.
HANMI. Hoften er trukket 45 grader tilbage og bagerste ben let bøjet. 


Så hvorfor ”let bøjet ben” og ikke ”helt strækt ben” – lad mig starte med:

1 - Bagerste ben strakt.

Med et strakt bagerst ben og et omdrejningspunkt som går i en linie fra hovedet og lige ned igennem centerlinien af kroppen (som vist i mange bøger).

(Stå f.eks i Zenkutsu-dachi men venstre ben forrest) Hvis man holder bagerste ben strakt og bruger centerlinien af kroppen som omdrejningspunkt vil venstre side af hoften bevæge til tilbage og højre side af hoften bevæge til fremad, hvilket naturligvis vil skubbe venstre (forreste) knæ frem og tilbage, højre side af hoften vil bevæge sig op, hvilket nemt resulterer i at man står med en lille hældning til venstre i overkroppen.

Under udførelsen af f.eks Gyaku-zuki (når man går fra Hanmi til Shomen) vil man få en cirkulær kraftoverførelse, og da venstre side af hoften bliver trukket tilbage, vil man ”trække” sig væk fra målet, hvilket helt naturligt resulterer i at man enten ikke længere kan nå målet eller at den kraft der skulle nå målet bliver mærkbart reduceret.

2 – Bagerste ben let bøjet.

Med et let bøjet bagerste ben og et omdrejningspunkt som ligger i en linie fra venstre skulder til venstre hofte, vil bevægelsen Shomen/Hanmi eller modsat være uden at det forreste knæ bevæger sig frem og tilbage. Dette betyder at torso vil bevæge sig tilbage i Hanmi og frem i Shomen, samt at man kan skubbe med det bagerste ben samt skubbe hoften frem, hvilket vil genererer større kraft da du har en bevægelse frem og tilbage, og derved bliver hele kroppens vægt lagt bag en teknik.

Prøv eventuelt at se på dit bælte når du støder gyaku-zuki med et strakt bagerst ben, og du vil se den cirkulære bevægelse som beskrevet under 1.

Prøv derefter at starte med et let bøjet ben, stød igen gyaku-zuki, med et med drejningspunkt som beskrevet under 2 og du vil se dit bælte, først starte med en cirkulær bane for derefter at at bevæge sig fremad.

Du kan også prøve begge måder på en Makiwara, og du vil med det samme mærke forskellen på den kraft der går ind i målet.

HUSK!!! Zenkutsu-Dachi Hanmi er altid med let bøjet bagerste ben og hoften trukket maksimalt tilbage. Vægtfordeling: forreste ben 60%, bagerste ben 40%

kagawa-gyakuzuki-1

Sensei M. Kagawa 8.Dan JKS, zenkutsu-dachi (shoman), gyaku-zuki